Korzeniowe

Korzeniowe

Warzywa uprawiane są na całym świecie w zależności od klimatu i ziemi, rolnicy próbują dobrać takie warzywa aby rosły jak najlepiej na ich ziemi. Pozwoli im to na ograniczenie pracy przy tych warzywach, a dzięki temu osiągną wysokie plony. W śród warzyw bardzo popularne są warzywa korzeniowe, które rosną w ziemi. Dlatego też nie mogą być hodowane wszędzie. Warzyw te potrzebują klimatu umiarkowanego oraz odpowiedniej gleby. Aby dobrze wyrosły, potrzebna jest im nie tylko ziemia ale także, odpowiednie nawodnienie oraz słońce. Warzywa korzeniowe, które rosną w ziemi dzielą się na dwie części, jedna część tego warzywa jest w ziemi, druga na wierzchu. Gdy część rosnąca w ziemi, zwana korzeniem jest jadalna, nie jest to takie oczywiste w przypadku liści rosnących na górze. Liście te czasami mogą być jadalne na surowo bądź też po obróbce. W przypadku braku przydatności do spożycia wyrzuca się je lub przerabia na paszę dla zwierząt. Warzywa korzeniowe są bardzo popularne w wielu kuchniach świata, ze względu na swój aromat, Do warzyw takich zalicza się na przykład pietruszkę. W tym warzywie możliwe jest spożycie korzenia jak i jej zielonej części natki pietruszki. Warzywa korzeniowe spożywane są także przez zwierzęta, leśne zwierzęta często zapuszczają się na pola rolników aby wykopywać warzywa korzeniowe i je spożywać. Nic dziwnego warzywa te są nie tylko bardzo smaczne, ale także mają bardzo wiele substancji odżywczych i witamin, dlatego też są chętnie spożywane przez człowieka jak i zwierzęta.

Back To Top