Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe

Na świecie występuje ponad dwieście gatunków warzyw i każdy ma różne cechy, jedne różnią się bardzo drugie są do siebie bardzo podobne. Warzywa zalicza się na podstawie sposobu upraw do rożnego rodzaju rodzin. Dzięki temu jest łatwa ich klasyfikacja i od razu wiemy z jakimi warzywami mamy do czynienia. Popularnymi warzywami są warzywa korzeniowe. Są to warzyw jedne z najpopularniejszych na świecie, uprawiane nie tylko masowo i amatorsko, ale z powodzeniem mogą rosnąć dziko, przez co żywią się nimi także zwierzęta, lub zbierane są przez ludzi. Uprawa takich warzyw nie jest łatwa, gdyż całe znajdują się w ziemi, toteż obserwowanie ich może być trudne. Często, zielona część tego warzywa odpowiedzialna za dostarczanie do korzenia odpowiednich substancji odżywczych też może być jadalna. Jednak zerwanie jej zanim dojrzeje korzeń, może powodować umarcie samego warzywa. Warzywa korzeniowe są narażone na różnego rodzaju gryzonie żyjące w ziemi. Bardzo często warzywa te wykorzystywane są wraz ze swoją zieloną częścią rosnącą nad powierzchnią bądź też same. Dojrzałość można określić na podstawie pory roku lub też po wykopaniu kilku warzyw z ziemi. Niektóre warzywa korzeniowe, sygnalizują swoje dojrzewanie poprzez umieranie górnej części rośliny. Roślina ta obumiera i schnie. Jest to ważny sygnał dla wielu rolników, którzy biorą się za wykopywanie warzyw korzeniowych. Warzywa korzeniowe nadają się zarówno do samodzielnego spożycia, jak i smażenia, gotowania, pieczenia czy nawet marynowania. Są łatwe w przechowywaniu.

Back To Top