Przechowywanie

Przechowywanie

Czosnek można przechowywać na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszą metodą przechowywania czosnku jest oczywiście suszenie. Jest ono popularne już od wielu setek lat. Nie jest to sposób przechowywania na długi okres czasu, chyba że po wysuszeniu zamkniemy czosnek w pojemniku szczelnie zamkniętym i ciemnym, najlepiej żeby był to słój z ciemnego szkła. Poza tym, o czym wie już mniej osób, czosnek można też marynować. Do procesu marynowania czosnku podchodzimy podobnie jak do marynowania każdego innego warzywa. Na przykład można się wzorować na tym, jak marynuje się grzyby czy ogórki. Albo i można czosnek marynować razem z nimi, w jednym czasie, kładąc do tych samych słoików, a potem oczywiście spożywać. Nieco zmieni to smak obu roślin, ale tylko z korzyścią. Można powiedzieć, że czosnek zrobi się w smaku nieco grzybowy, natomiast grzyby nabiorą lekko czosnkowego aromatu. Jeśli jednak lubimy czosnek, będzie to tylko na korzyść naszych potraw czy też dodatków. Inne sposób przechowywania czosnku to mrożenie, jest ono jednak mało popularne ze względu na dużą skuteczność suszenia.

Back To Top