Kuchnia japońska

Kuchnia japońska

Co jest charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni azjatyckiej? Właściwie większość z nas z łatwością wymieni stosowanie ryb, owoców morza, warzyw oraz wodorostów. Do jedzenia potraw z kuchni japońskiej najczęściej używa się pałeczek. A jak wygląda nakrycie stołu? Po lewej stronie znajduje się miseczka, która zawiera ryż. Po przeciwnej stronie stołu stawia się miseczkę z zupą. Natomiast równolegle przed nimi leżą pałeczki. Najpopularniejszą potrawą na świecie, którą serwuje kuchnia japońska jest oczywiście sushi. Nie mniejszą popularnością cieszy się sashimi. Jedna z przypraw tej kuchni, a konkretnie wasabi uznana jest za najostrzejszą na całym świecie. Zasadniczo dania tego rodzaju kuchni azjatyckiej można podzielić na dwa rodzaje: według sposobu przyrządzenia i według pochodzenia. Najbardziej znane danie japońskie, czyli sushi „składa się” z ryżu, owoców morza, warzy, jajek, grzybów oraz oczywiście ryb. Sposobów przygotowania tej potrawy jest wiele, jednak istnieje jedna wspólna czynność- zakrapianie ryżu octem ryżowym.

Back To Top