Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska

Z kuchnią tą kojarzy się na przykład kuskus, czyli tak jakby mieszanka kaszy z makaronem. Pod nazwą tą „ukrywa się” również nazwa przyprawy. Ten produkt spożywczy pochodzi z krajów Maghrebu, które znajdują się w części północno-zachodniej afrykańskiego kontynentu. Obecnie produkt ten uzyskuje się z pszennej mąki, wody oraz dodatków. Ten pochodzący z Afryki produkt gotuje się na parze, albo zalewa gorąca wodą. Serwuje się go zazwyczaj z baraniną, rybą, drobiem, warzywami. Bardzo popularnym pieczywem szczególnie w Etiopii jest indżera, które wypieka się z teffu. Ten rodzaj pieczywa ma średnicę wynoszącą pięćdziesiąt centymetrów. Pieczywo to podaje się z różnymi sałatami i sosami. Znane w Egipcie są natomiast kotleciki, które przygotowuje się z ciecierzycy albo bobu. Ta potrawa kuchni afrykańskiej nosi nazwę falafel. W arabskich krajach to wegetariańskie danie jest bardzo popularne.

Back To Top